Teljes holdfogyatkozás 2011. június 15-én

Az év első igazán látványos égi jelenségére június 15-én este illetve éjszaka kerül sor. Már a holdkelte is különleges lesz, hiszen egy furcsa, csorbult holdkorong felkeltét láthatjuk! Negyed óra alatt olyan lesz az alakja, mint a növekvő félben levő Holdé - pedig most fogy a Hold! Hamarosan nagyon furcsa alakot ölt égi kísérőnk.

Ahogy elég magasra emelkedik a „holdkifli”, a jó szeműek észreveszik, hogy a „hiányzó” része is megvan a Holdnak - csak éppen mélyvörös árnyalatú! Vadásztávcsővel ez jobban látszik. Fél tízenegy előtt pár perccel a Hold helyén egy viszonylag fényes, vöröses-narancsos korong látszik. Képzelhető, milyen félelmet és rettegést válthatott ki elődeinkből ez az átváltozás.

Féltek, hogy elvész a Hold. Ráadásul a nyári csillagok és a Tejút látványa teszi teljessé ezt a megkapó látványt – megfelelően sötét helyről nézve (városok kizárva!). Több, mint másfél óra múlva újra történik valami, de ez sokkal örömtelibb esemény: kezd visszatérni a Hold! Egy óra alatt levonul az árnyék, s kísérőnk ismét teljes pompában tündököl. Illetve még nem egészen: a jobb oldalát furcsa "homály"üli meg, de fél óra alatt az is eltűnik.

Ez a teljes holdfogyatkozás.

Az egyes történések pontos időpontjai:

  • 21h30 körül kel a Hold (Csikszeredabol nézve). Ekkor már csorbának látszik!
  • 22h22m30 a Hold teljesen a Föld árnyékába került
  • 23h12m37 a teljesség közepe, a Hold a legmélyebben van az árnyékban
  • 0h02m42 a Hold kezd kibukkanni a Föld árnyékából - teljesség vége
  • 1h02m15 (16-án) a Holdat teljesen elhagyja a Föld árnyéka - részleges fázis vége
  • 1h30m körül a félárnyék sem látszik már a Holdon, noha teljesen csak 1h00m45-kor hagyja el a Holdat

A fogyatkozás teljes időtartama 5h36m12s , a teljes árnyékos fogyatkozásé 3h39m19s , maga a totalitás 100 perc és 13 másodperc hosszúságú – kellemesen hosszú látnivalót nyújtva! És kész. A következő fogyatkozás 2011. december 10-én látszik majd tőlünk. Bízzunk a jó időben!

Hogyan alakul ki a holdfogyatkozás?Nike Converse Shoes

A hir datuma: 
Wednesday, June 15, 2011 - 10
A hir evjarata: 
2011
A hir helye: 
Általános