Galilei csillgásztábor 2011 - Sopárkút - Élménybeszámoló

Diákszemmel, a GALILEI ifjúsági csillagászati tábor beszámolója

A nyár beköszöntével kedvezőbb körülmények adódtak az amatőrcsillagászok számára az észleléshez, ezért lehetőség nyilt a Galilei ifjúsági tábor megszervezésére. Az EMCSE által szervezett ifjúsági tábor augusztus 2. és 7. között került megrendezésre a homoródfűrdői Sopárkút panzióban.

A résztvevők különböző programokon vettek részt, csillagászati előadásokban, csillagászati és tudományos filmvetitéseken, éjszakai észleléseken, a fiatalok játékosan megismerkedhedtek a csillagképekkel, megtanulhatták a csillagképekhez tartozó mondákat majd a tábor végén egy vetélkedő alkalmával bebizonyithatták, hogy mi mindent tanultak a tábor folyamán.

Az ünnepélyes megnyitó kedden 18 órától kezdődőtt, melyben rövid tájékoztatót tartott Lőrincz Barnabás a tábor programjárol illetve a tábori rendről. A résztvevők a tábor alkalmával kaptak egy EMCSE-Galilei tábor polót. Ezután a tábori előadások sorozatát Fejér Szende kezdte el. Elődásaiban elmondott néhány hasznos információt a távcsövekről, néhány fontos távcsöves tudnivalót, majd részletesen bemutatta a távcső összetevőit, ezekután pedig megtanitott arra, hogyan állitsuk össze okulárkészletünket.

Vacsora után eljött a vizuális és digitális észlelés ideje, Münzlinger Attila vezetésével asztrofotózás vehette kezdetét.
Mint minden szinvonalas táborban, a elkövetkező napokban is sok érdekes előadás hangzott el MCSE és EMCSE tagok részéről egyaránt. Hallhattunk többek között a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről, észlelésekről, távcsővekről, csillagászattörténetről és hires csillagászok életéről. Volt olyan is, aki tőbb elődadás prezentálására vállalkozott.

További csillagászati program gyanánt éjszakánként mély-ég objektumokat, kettőscsillagokat, változócsillagokat, a Jupitert, a Szaturnuszt, a nehezen fellelhető Uránuszt, Neptunuszt és Plutót észleltünk. A tábor folyamán egyéb nem csillagászathoz kapcsolatos programok is voltak. A táborozók rendelkezésére állot 4 óra lovaglás és lehetőségünk volt asztaliteniszezésre
is. Ezen kivűl túrákat szerveztek a környékbeli tájak megismerésére és aki akart résztvehetett.

Ahogy a kemény munkát végzőknek, úgy az amatőrcsillagászoknak is szükségük van kalóriadús ételekre, hiszen valljuk be a nehéz távcsövek pakolgatása, órákig tartó rajzok készitése az éjszaka közepén elég kimeritő dolog. Finom ételekben nem volt hiány, a jóizű vacsorák laktató, meleg ételek voltak, igy aztán semmi okunk nem volt a panaszra.

A tábor végén a fiatalokat 4 csoportra osztották és ez a négy csoport csapatként nézhetett szembe a vetélkedő kérdéseivel, feladataival. A csapatoknak négy feladattal kellett megbirkóznia, az első feladatban a csapatfőnökök távcsövét kellett bemutatnia a csapatnak, a masodik feladatban éjszakai észleléskor kellett részletes rajzot késziteni a Perseus- ikerhalmazról, a Gyűrűs-ködröl, a Herkules-gömbhalmazról és az Androméda galaxisról.

A harmadik feladatban pantomim elődással kellett bemutassanak egy csillagképhez tartozó mondát, amelyet a többi csapat kikellett találjon. A negyedik feladatban az öt előadó, Fejér Szende, Horvai Ferenc, Münzlinger Attila, Nagy István és Szentkirályi Szabolcs kérdéseket tettek fel a csapatoknak a saját előadásukban elhangzott témakörökről.

A tábor utolsó estéjén a résztvevők tábortűz mellett került sor a vetélkedő dijkiosztására, a gyerekek Meteor kiadványokat, csillagtérképeket és posztereket, pólokat, íroszereket kaptak ajándékba. Az erdeményhirdetés után a tábortűz körül, énekelve ünnepeltük a tábor élményeit, sikereit és az új barátságokat. Másnap reggel elkövetkezett a szomorú búcsúzkodás napja, mindenki kapott egy dvd-t a táborban készült fotókról, összepakolta a csomagjait és útnak indult hazafele.

Ifj.Lőrincz Barnabás Attila

IX. osztály matematika-informatika intenziv, Márton Áron Gimnázium
Csíkszereda

Csíkszereda, 2011.08.08

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek aki részt vett a Galilei ifjúsági csillagászati táborban, illetve valamilyen formában hozzájárult ahhoz hogy táborunk kellemes időtöltést biztosítson és sikeres legyen. Köszönöm mindnyájunk nevében az előadóknak a színvonalas előadásokat és külön szeretném megköszönni Hargita Megye Tanácsának, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek, GEPLAS kft-nek, HARMOPAN SA-nak a támogatását.

Lőrincz Barnabás
EMCSE - elnöke


nike air max 2019 leather