A csillagászat napja - beszámoló

Csillagaszat napja“A csillagos égbolt mindenkié” - Fények és Csillagok Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület, a Csillagászat Napja alkalmából csillagászati konferenciát és fotókiállítást szervezett a csíkszeredai Sapientia egyetem emelt földszintjén, 2012. április hónap 28-án.

Erre az ünnepi rendezvényre meghívottaink a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület tagjai voltak, akik azon a héten, péntek estére érkeztek Csíkszeredába.

A szombat délelőtt 10 órától kezdődő rendezvény Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul, Antal Attila csíkszeredai alpolgármester, Dr. Makó Zoltán professzor, Nagy Antal nyugalmazott fizika tanár és Lőrincz Barnabás, az EMCSE elnökének nyitóbeszédével kezdődött.

A csillagászati fotókiállítást a felvételek szerzője, Dr. Münzlinger Attila konferálta be, színes és művészi perspektívákból kínálva betekintést az Univerzum csodáiba a publikum számára. Jóleső érzés volt, hogy kollégáim fáradozásai nem voltak hiábavalóak, hiszen érdeklődők apraja-nagyja tekintette végig a magukért beszélő felvételeket.

A fénykép-bemutató után kezdődött konferencia tárgya volt több előadás is, amelyekben a két egyesület mutatkozott be egymásnak, illetve a csillagászat tudományának különböző területeiről hallhattunk és láthattunk prezentációkat. A szünetekben rövid eszmecserék folytak érdeklődők és szakemberek között, melyet követően megtörtént a nap egyik kulcsfontosságú eseménye: a két egyesület elnöke, Lőrincz Barnabás az EMCSE részéről és Zajácz György a MACSED részéről együttműködési szerződést írt alá, beindítva és alátámasztva a két szervezet közös jövőjét, amelyből céljaink és reményeink szerint, egy virágzó kapcsolat indult be.

Kis szünet és beszélgetés után újabb előadások kezdődtek, melyeket az ebéd követett az egyetem ebédlőjében. A délutáni órák a kikapcsolódásnak voltak szánva, barátainkat felkísértük a Székelység Szent Hegyére, Somlyóra, ahol gyönyörű táj tárult elénk a tavasz zöldjébe öltözködve.

Vacsora után előszedtük és összeszereltük egyesületünk egyik nagy távcsövét, amellyel a Csillagászat Nemzetközi Napja alkalmából bemutatót tartottunk a járókelőknek és az összegyűlt közönségnek. Időstől fiatalig, aprótól nagyig jöttek az érdeklődők, akik láthatták a Szaturnusz bolygó holdjait, a gyűrűjének csodás látványát, a Hold, égi kísérőnk krátereit, hegyeit-völgyeit, és mindeközben mély csend uralta a tömeget, amely a látvány csodájának volt köszönhető. Igazán mélyreható élmény, amikor egy idős néni azt mondja (számomra egy „megunt” objektumra), hogy „ez a legszebb, amit életemben láttam…”

Végezetül, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani támogatóinknak: Hargita Megye Tanácsának, Csíkszereda megyei jogú város önkormányzatának és a csíkszeredai Sapientia EMTE vezetőségének, hogy segítettek nekünk lehozni a csillagokat, és általuk az érdeklődők tömege egy csodás időutazásban vehetett részt a Csillagászat Napjának estéjén. Köszönet barátainknak, akik Debrecen városából utaztak hozzánk, hogy kapcsolatot teremtsenek, és reméljük, hogy ezen túl egyre többször keressük egymás társaságát és az együttműködést. És nem utolsó sorban köszönjük mindazoknak, akik eljöttek aznap, vagy az este és együtt ünnepelhettek velünk.

Nagy István, EMCSE alelnök

MACSED beszámoló - Szakmai kirándulás Csíkszeredába 2012. április 27-29.

Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület meghívására érkeztünk Csíkszeredába. Árpilis 28-án délelőtt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen dr. Munzlinger Attila (EMCSE) csillagászati fotókiállításával vette kezdetét "A csillagos égbolt mindenkié" - Fények és Csillagok című közös EMCSE-MACSED csillagászati konferencia.

A Csillagászat Napja megnyitóján köszöntő beszédet mondott: dr. Zsigmond Barna Pál (Magyar Köztársaság csíkszeredai Konzulátusának vezetője), Antal Attila (Csíkszereda alpolgármestere), Nagy Antal (nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár, EMCSE) és dr. Munzlinger Attila (EMCSE).

A konferencián Lőrincz Barnabás beszélt az Erdélyi Magyar Csillagaszati Egyesületet munkájáról. Majd Zajácz György mutatta be a Magnitudó Csillagászati Egyesület Debrecent. Ezt követően került sor az EMCSE-MACSED együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. Négy előadás hangzott még el: dr. Makó Zoltán (EMCSE): Gyenge gravitációs befogási jelenség a Naprendszerben. Kása János (MACSED): Csillagászat 3D-ben. Nagy István (EMCSE): Időutazás fénysebességgel. Hadházi Csaba (MACSED): Csillagász expedíció Peloponézoszon.

Este közös távcsöves bemutatást tartottunk a város központjában. Távcsővégre került a Hold, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz.

Akik részesei voltak a kirándulásunknak: Füzesi Zoltán, Hadházi Csaba, Károlyi Gáborné Eta, Károlyi Gábor, Kása János, Simándi Zoltánné, Szent-Királyi Szabolcs, Zajácz György.

További képek megtekinthetőek a kovetkező linken is A csillagászat napja-galéria
Helga Lovekaty

A hir datuma: 
Wednesday, May 9, 2012 - 10
A hir evjarata: 
2012
A hir helye: 
Csikszereda