Kulin György csillagász szakkör Nagyszalontán

Kulin Gyorgy csillagaszati szakkor NagyszalontanSzívből gratulálok hogy sikerült létrehozni a Kulin György csillagászati szakkört Nagyszalontán.

Nagyon szívesen felajánlunk a szakkörnek egy idei Meteor évkönyvet és a Meteor 12 számát adományként a nagyszalontai Kulin György szakkörnek.

Üdvözlöm az EMCSE nevében ismeretlenül is a kezdeményezőket, külön szeretnék gratulálni Mészár Julianna igazgatónőnek, Kiss Mária aligazgatónőnek, Kenéz Ilonának, Lukács Ilonának, Dánielesz Endre tanár úrnak, Kovács Gizella tanárnőnek, Kiss Annamáriának, Kenéz Emesének, Bagosy Szindinek és nem utolsó sorban nektek Attila és Matyi, sok örömöt és kitartást kívánunk munkátokban.

Üdv.
Lőrincz Barnabás

A hir bovebben ...

Kulin György Csillagászkör Nagyszalontán

Kulin Gyorgy csillagaszati szakkor Nagyszalontan

Kulin György Nagyszalonta tudós szülötte, aki csillagászként szerzett hírnevet önmagának és kedves városának. 1905. január 28-án látta meg a napvilágot, gyermekkorát a mai Kulin György utca 11. szám alatti ingatlanban töltötte. Tanulmányai Budapestre vezették, ahol fizikatudományok terén szerzett diplomát, majd a csillagászat felé fordult.

Munkássága két részre osztható, egyrészt lelkes kutatóként kémlelte az égboltot, s nevéhez számos bolygó felfedezése fűződik. Az első, általa beazonosított kisbolygót 1936-ban Salonta névre keresztelte. Másrészt munkája a tudomány népszerűsítésében volt jelentős.

Fiatalok százainak mutatta be a csillagos égbolt titkait, csillagász-szakkörökön a lencsék csiszolási technikáját ismertette, ezáltal diákok tucatjai készítettek maguknak távcsövet, kapcsolódtak a csillagászat világába.

Kulin György nevéhez szakkönyvek sora kötődik, ez tudományos munkásságának mércéje, de tudományos fantasztikus regényeivel olyan olvasóközönséghez is eljuttatta az ismeretanyagot, akik egyébként nem foglalkoztak csillagászattal, csak az irodalom kedvelői voltak (ez tudománynépszerűsítő munkásságának jelentős része).

Dr. Kulin György életpályáját Kiss Annamária, az iskolaközpont diákja mutatta be a jelenlévőknek. A kifogástalan előadás vezérfonalát Kenéz Emese (a Kulin család leszármazottja) dolgozata jelentette, mellyel a diáklány pár éve megnyerte a Tárnoky György Emlékversenyt.

„Régi álmunk teljesül ma be, amikor megalakul a nagyszalontai Kulin György Csillagászkör – nyitotta meg a találkozót Kiss Mária, az Arany János Iskolaközpont aligazgatója. –

A csillagászat nagyon népszerű a diákok körében, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy kilencedikes, tizedikes és tizenegyedik osztályos tanulók is jelezték, szeretnék látogatni a csillagászkört”.

 

Az alakuló gyűlésen jelent volt a Kulin család részéről Kenéz Ilona és Lukács Ilona de Kulin Eszter, a csillagász lánya sajnos nem tudott most Szalontára utazni, azonban levelében szeretettel üdvözölte az alakuló csapatot, és felajánlotta

Kulin György nemrég megjelent kötetének húsz példányát a csillagászkör számára. Az adományt személyesen fogja átnyújtani, a közeljövőben. Szintén adománnyal érkezett a találkozóra Kovács Gizella tanárnő, aki elmondta, az elmúlt években, bár szakkör nem létezett, diákjai mégis több megmérettetésre késszültek csillagászatból merített témával, minden alkalommal sikert aratva a tudományos konferenciákon, versenyeken.

A tanárnő ezúttal Kulin kezdő csillagászoknak írott kézikönyvét, Az égbolt mindenkié című kötetét valamint a Meteor című szaklap két számát ajándékozta a csillagászkörnek. Dánielisz Endre Kulin György alakját személyes élményei nyomán elevenítette fel, elmesélte, hogy a csillagász mindig szeretettel érkezett szülővárosába, évről évre felkereste a múzeumot, nyomon követte az itt zajló eseményeket. „

Azokban az években, amikor az én munkámat a titkosrendőrség feltartóztatta, Bagosi Attiláék otthonában találkozgattunk, négyen-öten, beszélgetni, a fontos kérdéseket megvitatni. Itt keresett meg bennünket ez időben Kulin György is, és osztotta meg életének sikereit, történéseit rokonaival, s jómagammal” – magyarázta Dánielisz Endre, majd azt is hozzátette, igen büszke arra, hogy városunk ma is tevékenykedő két csillagásza – Kósa Kiss Attila és Csukás Mátyás – az ő tanítványa volt.

A két említett amatőr csillagász munkásságát szakmai körökben is nagyra becsülik, ezért különösen megtisztelő, hogy mindketten az alakuló csillagászkör mellé álltak, annak munkájában segítséget ígértek, fűzte hozzá Kiss Mária a kör vezetője.

 

Hirforrás: www.nagyszalontai-hirhatar.ro/hirek/kulin-gyorgy-csillagaszkor-nagyszalo...
Az esemény képgalériája az következő linken tekinthető meg     Képgaléria

Air Jordan XVIII 18

A hir datuma: 
Sunday, February 12, 2012 - 14
A hir evjarata: 
2012
A hir helye: 
Nagyszalonta