EMCSE - Csillagászati tábor 2012 Augusztus 21-26, Madarasi Hargita

EMCSE-Csillagászati tábor Augusztus 21-26EMCSE - Csillagászati tábor 2012, Madarasi Hargita
Helyszín: Madarasi Hargita (Súgó Panzió ) Hargita megye, Erdély.
Időpont: 2012. Augusztus 21-26 ( kedd- vasárnap)
Szobák berendezése, felszereltsége: 2 - 4 ágyas szobák, saját fürdőszobával, TV, ingyenes internet,WIFI; 2 db. 6 ágyas szoba gyerekeknek közös vizesblokkal;
A Súgó Panzió Erdély egyik talán legszebb területén épült 2006-ban, a székelyek szent hegyén, a Madarasi Hargitán 1680 m tengerszint magasságban (Székelyudvarhelytől 36 km-re, Csíkszeredától 40 km-re) ahol egész évben az évszaknak megfelelő szabadidős programokkal áll a pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyó vendégek rendelkezésére.
Lehetőség van, túrázásra, paintballozásra, valamint – előzetes bejelentkezés alapján -masszázsra, lovaglásra, terepjárós kalandtúrára.
Szeretettel várjuk úgy a felnőtteket, mint agyerekeket e festői szépségű helyen, amely ideális kiindulópontja úgy a gyalogos, mint az autós csillagtúráknak.
Fontos tudnivaló: Bent a panzióban szigorúan tilos a dohányzás.

Megközelítés:
GPS: 46°26’27.0 N, 25°34’39.5 E
Székelyudvarhely-Madarasi Hargita útvonal: Nyáron: Székelyudvarhely – Szentegyháza (Vlahita) a 13A úton, az iskolánál a Hargita utcán át – Madarasi Hargita
További információ: http://sugopanzio.ro/megkozelithetoseg/

Csillagászati tábor részvételi díjai:

Szállás és háromszori étkezés:

 • felnőtteknek a tábor egész időszakára : 530 RON
 • 12 éven aluli gyerekeknek a tábor egész időszakára : 465 RON

A fenti árákból 10% kedvezmény jár az EMCSE tagjainak akik napirendben vannak a tagdíjak befizetésévél.
A fenti árak csak abban az esetben érvényesek ha július 15-ig kifizetődnek.

Július 15.-e után a tábor részvételi díjai a következőek:

Szállás és háromszori étkezés:

 • felnőtteknek a tábor egész időszakára : 575 RON
 • 12 éven aluli gyerekeknek a tábor egész időszakára : 495 RON.
 • Július 15.-e utáni kifizetés esetén nem alkalmazható a 10% kedvezmény az EMCSE tagság részére sem.

  Nagyon fontos !!! A helyek lefoglalása, jelentkezési sorrendben a tábor ellenértéke kifizetése után történik. A helyek korlátozottak (maximum 55 hely pótágyakkal), kérjük időbeli jelentkezésüket.
  A tábor ellenértékét a fejlécben található bankszámlaszámra kell befizetni:
  Nagyon fontos hogy a banki átutalóra oda kell írni : csillagászati tábor 2012.08.21-26

  Fontos információ! A résztvevők jelentkezhetnek, érdeklődhetnek az office@emcse.ro, e-mail címen vagy telefonon:
  Péter Erika -táborszervező asszisztensnél - 040 0733 104 144
  Lőrincz Barnabás - táborvezetőnél:– 040 0740 507 307
  Jelentkezési űrlap letölthető az EMCSE honlapjáról (www.emcse.ro)
  Ha előadással, foglalkozás vezetéssel tudja támogatni a rendezvényt, kérjük jelezze a fenti címen vagy telefonon.
  Szívesen vesszünk egyéb jó ötleteket a táborrendezéssel kapcsolatban, illetve más típusú támogatásokat is szívesen látunk amely a tábor jobb lebonyolítását eredményezi.

  Madarasi Hargita

  A Madarasi-Hargita (románul Harghita-Mãdãras) a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa.

  A Hargita a Keleti Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége. Neve Czirkusz Géza szerint gótban faszénadó (hair gitan) vagy patak (aar)-ömlesztő (gintan) hegyet jelent. A szlovénok a Hargitát a hrgasta (hrga: gumó, daganat) gumós, hepehupás hegyre magyarázták. Eddig nem sikerült egyértelmű szófejtést adni.

  A múlt század végén (1897) a központi Hargita legnagyobb csúcsát Galusz-tetőnek nevezték. Más nevei: Nagy-Hargita, Havas, Nagy-havas, Nagyerdő.
  Hargita megye névadó hegysége Udvarhelyszék és Csíkszék határát jelöli.

  A Hargita gerincvonalon mért hossza 70 km, szélessége 20 – 25 km. A hegység az Erdélyi-medencét választja el a Csíki-medencétől. Északnyugati szomszédja a Somlyó – Délhegy csoport, északkeleten a Gyergyói- és Csíki-medence, délen a Baróti hegység, délnyugatra a Rika hegység határolja. A hegységet az Erdélyi-medence felől Havasalja széles, vulkántörmelékes fennsíkja kíséri, a másik oldalon a Csíki-medence hegylábfelszínével határos.

  A Hargita az Erdélyi-medence beszakadási peremvonala mentén keletkezett vulkáni építmények sorozata. Jellemzői az eredeti vulkáni formák: kráterek, kaldcsók, lávafolyamok, vulkáni lejtők, lávaárak, meredek lejtőjű lávadómok, tufapadok. A vulkáni működés rétegtűzhányót hagyott hátra, ahol a lávakőzetektől a horzsaköveken és vulkáni bombákon át az izzó kitörési felhők hamujáig minden kőzettípust megtalálunk. A lávapadok a lávaömlés termékei, míg a vulkáni törmelékek a robbanásokra utalnak. A finomabb törmelékek a vulkáni építmények közötti alacsonyabb gerincszakaszokon, hegynyergeken, illetve a hegyvonulat két oldalán halmozódtak fel. A Hargita legmagasabb részeit a vulkáni kúpok foglalják el. Helyenként a felrobbant vulkán helyén visszamaradt kaldera szélét találjuk. A vulkáni építmények fiatal voltát bizonyítják a vulkáni utóműködések gázai, szénsavas ásványvizek, borvizek, termálvizek.

  A Hargitát északról délre haladva Északi, Központi és Déli Hargitára osztjuk. A Központi Hargita a legnagyobb tömegű vulkáni hegycsoport, a Nagy-Madaras patak nyergétől a Tolvajos hágóig terjed, ahol a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő országút a hegységet keresztezi.

  Ez a Hargita legnagyobb, egyben legbonyolultabb kőzet-felépítésű része. Gyakoriak a kénhidrogénes és széndioxidos gázömlések, a kaolin és ércképződmények. Hargitafürdő térségében a felszínre bukkan a Nagy – Aratás (1399 m) idősebb vulkáni építménye is. A hegytömb központját egy hatalmas, 5 km átmérőjű kaldera jelöli ki, melynek udvarát a délnyugatra folyó Vargyas patak csapolja le, mélyen bevágódva az 1450 – 1500 m -es magaslatokkal jelzett vulkáni felszínbe.

  Mind a kaldera peremén, mind a belsejében több kitörési központot, dagadó kúpot különíthetünk el. Az északi irányú, félkör alakú kaldera perem csúcsai: Mihály havas (1685 m), Madarasi Hargita (1801 m), Rákosi-Hargita (1758 m), Madéfalvi Hargita (1710 m) és a Csicsói Hargita

  (1761 m). A Vargyas patakkal szinte párhuzamosan, az Ivó patak völgyét megfigyelve, szintén egy vulkáni kráter lecsapolását véljük felfedezni. Egyes magyarázatok a Madarasi Hargita turisztikai települését két egymás melletti vulkáni kráter közös peremén helyezik el. A csúcsról vagy a “plató” magasabb pontjairól megfigyelve, a látottak ezt a magyarázatot látszanak igazolni.

  A Madarasi Hargita a Hargita hegyvonulatának a legmagasabb (1801 m) része, többszörösen megénekelt, a székelyek “Szent hegye”. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a terjedelmes, 20 – 25 km széles Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi havasokra, Gyergyói havasokra, Hagymás hegységre. Nyugati irányban látszik az Ivó-feje, Berszán-sarok, Kecskevész-szikla, mögöttük csaknem az egész Erdélyi-medence. Szép tiszta időben látható dél – délnyugat irányban a Rika-hegység, Királykő, Fogarasi havasok a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata.

  Délkeletre a Rákosi-Hargitát, keletre a Csíki havasokat és a Csíki-medencét figyelhetjük meg

  Air Jordan III 3 Shoes

  A hir datuma: 
  Monday, June 4, 2012 - 14
  A hir evjarata: 
  2012
  A hir helye: 
  Csikszereda