5. Nemzetközi Csillagászati Diákolimpia

Jelentés a magyar részvétellel színesített lengyelországi csillagászati diákolimpiáról.

A csillagászat oktatásáért, népszerűsítéséért tenni akaró országok 2007-ben Thaiföldön útjára bocsátottak egy új kezdeményezést: középiskolás diákok számára évenkénti nemzetközi olimpiai seregszemlét. A dolog életképesnek bizonyult, egyre több ország csatlakozott a kezdeményezéshez, és Indonézia (2008), Irán (2009) és Kína (2010) után végre Európába került a megrendezés lehetősége. 2011. augusztus 25. és szeptember 4. között katowicei és krakkói helyszíneken Lengyelország látta vendégül összesen 27 ország vetélkedésre kiválogatott legjobb csillagászkodó diákjait.

Magyarországot Szlovákia hívta meg a versenyző országok körébe még 2009 végén, de túl késő volt ahhoz, hogy a kínai versengésre fel tudjunk állítani és ki tudjunk juttatni egy csapatot. Így hazánk számára ez a idei diákolimpia volt az első kínálkozó lehetőség, hogy megmérettessünk.

A kiutazó magyar csapatot két lépcsős hazai vetélkedés eredményeképpen választottuk ki – az első, internetes forduló 2010 novemberében indult útjára, majd a legjobbakat 2011 áprilisában szóbeli döntőre hívtuk a budapesti Polaris Csillagvizsgálóba. A Dr. Szabados László csillagász (MTA KTM CsKI, Budapest) elnökletével összehívott zsűri itt választotta ki az 5 legjobb hazai diákot és további 1 főt tartalékként.

Mind a hat olimpiai kerettag 2011 júliusában (saját költségén) 1 hetes intenzív felkészítő táboron vett részt a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézetében (Baja). A felkészítést végző csillagász és tanár kollégák: Dr. Borkovits Tamás (BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet, Baja), Szalai Tamás (SZTE, Szeged), és Nyerges Gyula (az MCSE elnökségi tagja, Esztergom).

A magyar diákolimpiai keret:

  • Dálya Gergely (Budapest)
  • Galgóczi Gábor (Budapest)
  • Hanyecz Ottó (Budapest)
  • Hegyesi Béla (Dunakeszi)
  • Jäger Zoltán (Baja)
  • Tartalék: Bókon András (Sopron)

A csapat vezetői: Dr. Hegedüs Tibor és Szakáts Róbert (BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet, Baja)

A nemzeti válogatottak 5 diákból és 2 csapatvezetőből állhatnak, amelyek minden helyi költségét a rendező ország fizeti (ez állandó szabály), a válogatottaknak csak a saját utazási költségeiket kell állniuk. Lengyelország, Irán és Kína 2 csapatot is indított. Amennyiben anyagi okokból valamely résztvevő ország nem tud teljes létszámban felvonulni, akár egyetlen diákkal és egy csapatvezetővel is megengedett indulni a versenyeken.

A diákolimpiai verseny szigorú, rögzített szabályok szerint folyik minden évben: a diákoktól az első nap elvesznek minden Internet-kapcsolatra alkalmas eszközt, és a mobiltelefonokat (ezeket természetesen a verseny lezajlása után visszaadják). Még zsebszámológépet is központilag adnak ki a verseny idejére (azonos típust mindenkinek). Semmilyen könyv, saját segédeszköz használata nem megengedett, a feladatok megoldásához szükséges összes eszközt és adatot, információt a verseny szervezői bocsátanak a diákok rendelkezésére a megfelelő időben (pl. távcsöveket is).

A csapatvezetők fizikailag is el vannak különítve a versenyzőktől – ezért voltak a diákok és a csapatvezetők aktivitására kijelölt helyszínek idén 70 km távolságban, két külön városban. A verseny elméleti (égi mechanika, asztrofizika, kozmológia) és gyakorlati (valódi égbolt alatti éjszakai észlelés és planetáriumi mesterséges égbolt alatti) feladatait mindig az utolsó pillanatban tették ismertté a csapatvezetők számára, akik a szöveget minden ország saját nemzeti nyelvére lefordították.

A verseny alapvetően egyéni küzdelmet jelentett, de egyetlen nap (augusztus 27-én) egy komplex forduló a nemzeti válogatottak csatáját jelentette. Ezt a fordulót külön értékelték, és külön érmet adtak a győztes csapatoknak. A tényleges vetélkedés eseményei 2011. augusztus 27. és 30. között zajlottak le Katowice-Chorzów Expo területének egyik alkalmasan berendezett csarnokában és a közelben található híres planetáriumban.

A versenyzők munkáinak értékelését igen szervezetten, hozzáértő módon helyi csillagászok és kiképzett tanárok végezték – azonban a nemzetek csapatvezetői (a megkapott javítókulcsok-, és saját diákjaik feladatmegoldásainak másolatai alapján) maguk is lepontozták a végzett munkát. Ha a kettő összehasonlítása jelentős eltérést mutatott, lehetőség volt kiküzdeni plusz pontokat a bírálóktól.

nemzetkozi csillagaszati diakolimpia

A csapatversenyek érmesei (balra az ezüstérmes Irán és India, jobb szélen az aranyérmes Románia), középen Stanislav Fort, az abszolút győztes, aranyérmes cseh diák. Az egyéni versenyzői teljesítmények alapján kialakult végeredményt csak a legutolsó napon, szeptember 3-án, a záró ünnepségen tudta meg végül mindenki – és ez alapján állítottuk össze az alábbi éremtáblázatot:

nemzetkozi csillagaszati diakolimpia helyezesi tablazata

Az egyéniben szerény eredményt felmutató Románia csapatversenyben aranyérmes lett, az ezüstöt holtversenyben India és Irán vihette haza – így bronzot nem adtak ki.
Az „abszolút első” (azaz összesítésben legjobb teljesítményt nyújtott) egy kiugróan tehetséges cseh diák, Stanislav Fort lett, őt és az elméleti és gyakorlati fordulók legmagasabb pontszámot elért versenyzőit (egy indiai lányt és egy fiút) további 1-1 aranyéremmel jutalmaztak.
Hazánk egyetlen díjazott versenyzője Dálya Gergely volt, aki egyéniben a 4. helyezés ponthatárán felül teljesített, így „diplomát” kapott.

Az első csillagászati diákolimpiai részvételünk relatív sikertelensége a nem várt nehézségi fokozatú feladatoknak, a felkészítést végző lelkes csapat hiányzó tapasztalatainak tudható be. A sportolimpiákkal ellentétben pl. a várható ellenfelekről (azok felkészülési módszereiről, tudásszintjéről) itt semmi információ nem volt ismeretes. Mint később kiderült, Iránban az olimpiai megmérettetés előtt 1 évvel kiveszik a kiszemelt diákokat az iskolájukból, és egy speciális tantervet vesznek át velük át, azaz intenzív szakirányú kiképzést kapnak.

Indiában 35.000 főből válogatják ki több lépcsőben azt a pár tucatot, akikkel több hetes intenzív bentlakásos táborozáson tréningezik és válogatják ki a legjobb ötöt. Nem csoda, hogy ez a két ország aratott leginkább. A mieink lelkes szakkörösök, akik mindössze néhány napos tréningen vettek részt, és a hobbiként összeszedett tudással szálltak ringbe „mini profikkal”. Mindezeken felül nagyon kevés információ volt beszerezhető az IOAA szokásrendszeréről, a versenyek körülményeit és feltételrendszerét illetően, valamint korábbi olimpiák feladatait illetően – diákjaink kemény dolgokkal kellett szembesüljenek nap mint nap.

Azonban nagyon sok tapasztalat gyűlt össze most, és így a jövő évi olimpiára egy jóval ütőképesebb csapatot fog tudni kiállítani országunk. Még idén ősszel útjára indul egy újabb országos vetélkedő-sorozat, amely végeredményeként 2012 májusára ismét kiválaszthatunk egy 6 fős keretet, akiknek a tervek szerint lehetőségük lesz egy regionális mini-olimpián szituációs tréningen is részt venni, néhány szomszédos ország válogatottjával.
A magyar olimpiai diákcsapat (balról jobbra: Hegyesi Béla, Jäger Zoltán, Hanyecz Ottó, Galgóczi Gábor és Dálya Gergely) és a csapat egyik vezetője, Szakáts Róbert.

magyar csillagaszati olimpia diakcsapata

A kiutazó nemzeti válogatott útiköltségét azonban 2012-ben már bizonyosan nem fogják tudni kigazdálkodni a majdani válogatottak családjai, merthogy a 6. nemzetközi csillagászati diákolimpia Brazíliában kerül megrendezésre (2012. augusztus 5-15 között Rio de Janeiro közelében). A repülőjegyek és reprezentatív nemzeti ajándékok költségeinek fedezéséhez támogatásra lesz szükség, amely forrása még ismeretlen. Az IOAA hazai megbízottja úgy látja, hogy annak ellenére, hogy a csillagászat nem önálló gimnáziumi tárgy – szinte valamennyi tagországhoz hasonlóan – mégis központi szándék kellene legyen, hogy a fizika és más szaktárgyakhoz hasonlóan e téren is állandóan jelen lehessen kis hazánk.

A távoli jövőben akár Magyarország is megrendezheti majd e rangos nemzetközi tornát – erre legközelebb 2018-ban nyílhat majd lehetőség. Reméljük, addig sok szép érmet fognak majdani versenyzőink hazahozni az addig lebonyolódó viadalokról!

Szerző: dr.Hegedüs Tibor 2011. szeptember 08., csütörtök
Forrás: http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20110908-ioaa-2011.html
nike air max 1 UK

A hir datuma: 
Wednesday, September 14, 2011 - 12
A hir evjarata: 
2011
A hir helye: 
Általános